РЕЗЕРВИРАЙ
+359 898 68 04 68
РЕЗЕРВИРАЙ

Ковачевица

Село Ковачевица съществува от края на 17-ти век и е било културен център на целия регион. Първото килийно училище е построено там през 1830 г. а църквата Свети Никола - през 1848 г. Архитектурният стил на местните къщи не се е променял от създаването на селото, като за строежа на къщите се използват само дърво и камък.

Обикновено къщите в Ковачевица са на два или три етажа. Дворовете са покрити с калдаръм и от тях се влиза на приземния етаж, на който са били просторните помещения за добитъка, като яслите са били издълбани в ствола на голям бор.  Дървените стълби водят до втория етаж, на който има голяма тераса /потон/. От другата страна са стаите с камина и дървени тавани. Там имало и бани, колкото и странно да звучи за онова време, жителите на Ковачевица са държали на комфорта си.

Ковачевица има собствена канализационна система, която все още фунционира, а е построена преди канализационната система на Лондон.

  • The village of Kovachevitsa

Ковачевица крие в себе си необяснима магия, а архитектурата в селото е впечатляваща.  Атмосферата се усеща навсякъде - по тесните калдаръмени улички, каменните къщи и сивите каменни плочи по покривите на къщите.  

Селото е било естествен декор на много филми. През 1977 Ковачевица е обявена за национален архитектурен и исторически резерват. 

Ковачевица е наистина неземно място - толкова далече и в същото време толкова близо до съвременния свят. 

  • The village of Kovachevitsa
  • The village of Kovachevitsa
  • The village of Kovachevitsa
  • The village of Kovachevitsa
Close