Хората зад Lavanda Bed&Breakfast

Здравейте, ние сме Бойко и Силвана от Lavanda Bed&Breakfast!

Когато през 2005 г. се озовахме в с. Ковачевица, нямахме представа, че неговата магия ще ни плени така, че да преначертаем семейните и бизнес планове и година по-късно ще имаме ясна цел – да направим различна къща за гости в закътаното Родопско селце.

Заредени с романтична нагласа се захванахме със строеж на автентична българска къща от камък, глина, дялани греди и покрив от тикли. Опитът ни беше доста бурен и често усещахме, че тази „лъжица е голяма за нашата уста“.

И така през 2007г., решени да сме в близост до строежа, наехме  малко кафене в съседство. Вдъхновени от живота ни в Англия и Мексико, там сервирахме начос, шоколадови мъфини, тирамису, коктейли “Маргарита”, “Мохито” и вино „Шабли“ за всички, които търсеха по-алтернативно изживяване в традиционното село.

Отне ни 4 години да преобразим строежа в една съвременна, но традиционна Лаванда и така през 2011 г. реализирахме мечтата си за красиво място, където автентичната Българска архитектура се комбинира в отлична хармония с модерно настаняване. От тогава до сега извървяхме дълъг път, който не винаги ухаеше на лавандула. Важното е, че вече сме поне 10 пъти по-уверени, че Лаванда е нашия начин да споделим опита си и да пренесем гостите в нашия лавандулов свят близо до природата със стойностна храна, хармония и уют.

Това ни дава заряд да продължим с развитието на Лаванда и след като успяхме да купим два съседни имота и разбира се, въпросното кафенето, продължаваме да мечтаем и работим, за устойчиво разрастване.

Наш партньор в това приключение е Виктор Пенев – един от пионерите на българския интернет, съосновател на най-голямата българска интернет компания Нет Инфо.БГ и в момента развиващ високотехнологична платформа за здравословно хранене Edamam.

Как да ни намерите?

Моля, имайте предвид, че до Ковачевица се стига само от Гоце Делчев или през Гърмен и Огняново. Планинският път през Сърница е в много лошо състояние!

Ковачевица се намира на 64 км от Банско. Отсечката се взима за около един час. От Банско продължавате в посока Гоце Делчев, съветваме ви да минете през Гоце Делчев, а не през Огняново тъй като пътят е по-добър. Разстоянието от Гоце Делчев до Ковачевица е 24 км. На влизане в Гоце Делчев има кръгово, на което трябва да вземете левия изход за Ковачевица. След няколко километра ще видите табела за Гърмен и Ковачевица и трябва да се отбиете от главния път в ляво. След това карате направо, докато не видите табела за Ковачевица, отбивката се пада в дясно. От там вече пътят е само един и, след като преминете през Лещен и Горно Дряново, ще пристигнете в Ковачевица.

Ако ползвате GPS това са нашите координати: N 41.41.158 E 023.49.446

Маршрут с кола

Lavanda Bed&Breakfast се намира в долната част на село Ковачевица. До къщата се стига с кола. Настилата е калдъръмена и уличката има няколко участъка, на които става по-тясна. Препоръчваме ви да паркирате колата си на главната улица в селото и да слезете първоначално пеш. След като видите пътя, може да прецените дали искате да свалите колата си до долу. Разстоянието от центъра на Ковачевица до къща Лаванда е не повече от 10 мин. пеш. В близост до къщата местата за паркиране са ограничени и не можем да ви гарантираме винаги свободно място за паркинг.

След като влезнете в селото, продължавате по главната улица направо, минавате основното училище „Йорже Димитров“ от ляво, кръчма „Синия вир“ от дясно и продължавате направо, докато не видите две разклонения на главната улица – на ляво и дясно. От дясната страна пътят леко се изкачва и има табели за кръчма „При братята“ (The Pub), а от ляво ще видите една дървена пейка и каменна чешма.
Вие трябва да слезете по лявото разклонение, което се спуска надолу. Ще минете през “Базотева къща” и продължавате да се спускате надолу и в дясно по главната уличка. Ще стигнете до един тесен участък пред “Мелчината къща”, след което ще излезете на едно малко площадче с още една каменна чешма. Продължавате отново надолу, от ляво ще видите малко тунелче между 2 къщи и надпис „Човек не живее само с хляб”, през което не минавате, а продължавате надолу. След това ще стигнете до участък на пътя с 4 къщи една до друга, които се падат от ляво, а от дясно има зид и малки градини. Продължавате направо и надолу и от ляво ще видите къщата на писателя Георги Данаилов с емблематичният каменен Санбернар. Следва леко спускане и ще се озовете на малко площадче на което има 2 улички на ляво и на дясно. На площадчето можете да спрете и да обърнете колата си, а дясната уличка ще ви отведе до портата на Lavanda Bed&Breakfast. След като разтоварите багажа си, ако има възможност, можете да паркирате наоколо, ако няма свободни места, ще трябва да паркирате на главната улица в центъра на селото.

Пешеходен маршрут

След като влезнете в селото, от главната улица веднага след основно училище „Йорже Димитров“ има улица, която стръмно се спуска надолу. Тръгвате по нея и се движите по десния участък, който минава над „Шивачевата къща“ с красив двор, над който вие минавате и продължавате направо. Малко след това стигате до малко площадче с чешма и табела да не се хвърлят боклуци. От това площадче продължавате по уличката в ляво и само направо ще излезете на малко тунелче между 2 къщи и надпис „Човек не живее само с хляб”. Не минавате през тунелчето, а продължавате по уличката надолу. След това ще стигнете до участък на пътя с 4 къщи една до друга, които се падат от ляво, а от дясно има висок зид и малки градини. Продължавате направо и надолу и от ляво ще видите къщата на писателя Георги Данаилов с емблематичният каменен Санбернар. Следва съвсем леко спускане и ще се озовете на малко площадче, на което има 2 улички на ляво и на дясно. Дясната уличка ще ви отведе до портата на Lavanda Bed&Breakfast.

Какво казват за нас?

Тук можете да намерите отзиви за нас. Освен тези публикации, още мнения за Lavanda Bed&Breakfast можете, да прочетете в Tripadvisor, Booking.com и Facebook.

0 +
Доволни клиента тази година