Локацията

За Ковачевица и как да ни намерите

Cело Ковачевица съществува от края на 17-ти век и е било културен център на целия регион. Архитектурният стил на местните къщи не се е променял от създаването на селото, като за строежа на къщите се използват дърво и камък. Ковачевица крие в себе си необяснима магия, а архитектурата в селото е впечатляваща. Атмосферата се усеща навсякъде – по тесните калдаръмени улички, каменните къщи и сивите каменни плочи по покривите на къщите. Селото е било естествен декор на много Български филми, а през 1977 г. Ковачевица е обявена за национален архитектурен и исторически резерват.

До Ковачевица се стига само от Гоце Делчев или през Гърмен и Огняново. Планинският път през Сърница е в много лошо състояние!

Ковачевица се намира на 64 км от Банско. Отсечката се взима за около един час. От Банско продължавате в посока Гоце Делчев, съветваме ви да минете през Гоце Делчев, а не през Огняново тъй като пътят е по-добър. Разстоянието от Гоце Делчев до Ковачевица е 24 км. На влизане в Гоце Делчев има кръгово, на което трябва да вземете левия изход за Ковачевица. След няколко километра ще видите табела за Гърмен и Ковачевица и трябва да се отбиете от главния път в ляво. След това карате направо, докато не видите табела за Ковачевица, отбивката се пада в дясно. От там вече пътят е само един и, след като преминете през Лещен и Горно Дряново, ще пристигнете в Ковачевица.

Ако ползвате GPS това са нашите координати: N 41.41.158 E 023.49.446

Маршрут с кола

Лаванда се намира в долната част на селото (долната махала). До къщата се стига с кола, където можете да разтоварите багажа си, но няма място за паркиране. Настилката на улиците в Ковачевица е калдъръмена.  Разстоянието от центъра до Лаванда е не повече от 5 мин. пеш. 

След като влезнете в селото, продължавате по главната улица направо, минавате основното училище „Йорже Димитров“ от ляво, кръчма „Синия вир“ от дясно и продължавате направо, докато не видите две разклонения на главната улица – на ляво и дясно. От дясната страна пътят леко се изкачва и има табели за кръчма „При братята“ (The Pub), а от ляво ще видите една дървена пейка и каменна чешма.
Вие трябва да слезете по лявото разклонение, което се спуска надолу. Ще минете през “Базотева къща” и продължавате да се спускате надолу и в дясно по главната уличка. Ще стигнете до един тесен участък пред “Мелчината къща”, след което ще излезете на едно малко площадче с още една каменна чешма. Продължавате отново надолу, от ляво ще видите малко тунелче между 2 къщи и надпис „Човек не живее само с хляб”, през което не минавате, а продължавате надолу. След това ще стигнете до участък на пътя с 4 къщи една до друга, които се падат от ляво, а от дясно има зид и малки градини. Продължавате направо и надолу и от ляво ще видите къщата на писателя Георги Данаилов с емблематичният каменен Санбернар. Следва леко спускане и ще се озовете на малко площадче на което има 2 улички на ляво и на дясно. На площадчето можете да спрете и да обърнете колата си, а дясната уличка ще ви отведе до портата на Лаванда. След като разтоварите багажа си, ще трябва да паркирате на главната улица в центъра на селото или на паркинга в началото на селото.

Пешеходен маршрут

След като влезнете в селото, от главната улица веднага след основно училище „Йорже Димитров“ има улица, която стръмно се спуска надолу. Тръгвате по нея и се движите по десния участък, който минава над „Шивачевата къща“ с красив двор, над който вие минавате и продължавате направо. Малко след това стигате до малко площадче с чешма и табела да не се хвърлят боклуци. От това площадче продължавате по уличката в ляво и само направо ще излезете на малко тунелче между 2 къщи и надпис „Човек не живее само с хляб”. Не минавате през тунелчето, а продължавате по уличката надолу. След това ще стигнете до участък на пътя с 4 къщи една до друга, които се падат от ляво, а от дясно има висок зид и малки градини. Продължавате направо и надолу и от ляво ще видите къщата на писателя Георги Данаилов с емблематичният каменен Санбернар. Следва съвсем леко спускане и ще се озовете на малко площадче, на което има 2 улички на ляво и на дясно. Дясната уличка ще ви отведе до портата на Лаванда.